De makers

Wij zijn Lukie Hamelink en Julia Kieftenbeld, twee jonge gepassioneerde filmmakers die wel houden van een uitdaging. Wanneer we voor het eerst het verhaal van Wouter hoorden, waren we gelijk onder de indruk. Hij heeft een positiviteit over zich heen hangen die we graag willen vastleggen op camera, in de hoop anderen te inspireren en motiveren. Een man met een donorhart en nog zoveel dromen. Toen we hoorden dat Wouter deze documentaire ook wilde maken als nalatenschap voor zijn kinderen, wisten we dat we alles op alles moesten zetten om deze film zo goed mogelijk te maken.

Lukie is opgegroeid in Den Haag, haar ouders zijn al haar hele leven gek van de sport triatlon. Als klein meisje stond zij aan de zijlijn met een bekertje water voor het moment dat één van haar ouders voorbij zou lopen. Zelf is ze nog niet in de voetstappen van haar ouders beland, maar de liefde voor de sport heeft ze zeker meegekregen. Via haar ouders is ze dan ook terecht gekomen bij het verhaal van Wouter. Julia is grotendeels in Frankrijk opgegroeid. Ze is van jongs af aan al gefascineerd door film en heeft dan ook sinds de middelbare school een bijbaan in een bioscoop. Dat ze er af en toe aan herinnerd moet worden in welke volgorde de drie sporten in een triatlon staan, wordt haar dan ook vergeven.

Lukie en Julia hebben elkaar ontmoet op de School voor Journalistiek, of eigenlijk op het introkamp in Baarn. Een paar jaar later wisten we dat we samen het documentaire avontuur aan wilden gaan. In New York konden we het samenwerken uitproberen en lessen volgen over hoe je een documentaire nou moet aanpakken. Maar wie had kunnen voorzien dat toen we terug kwamen, de corona crisis Nederland zou treffen.

Het script voor een documentaire over een triatleet, die ondanks en dankzij een donorhart alles uit het leven haalt, lag klaar. Wouter behoort tot de risicogroep die noodgedwongen met zijn vrouw en twee kinderen in thuisquarantaine belandde. We hebben overwogen te wachten op het einde van de crisis om daarna weer het filmen op te pakken. Het werd alleen snel duidelijk dat Wouter niet uit kan gaan van de versoepeling van de maatregelen, maar moet wachten op een vaccin. Besmet raken kan hem namelijk fataal zijn en hem de kostbare laatste jaren met zijn donorhart afnemen.

Juist in het licht van Wouters kwetsbaarheid hebben we besloten dat de documentaire doorgang moest vinden. Of zoals artiest Aaliyah in 2007 zong: “Dust yourself off and try again”. En zo gezegd zo gedaan, hebben wij onze camera apparatuur langs gebracht bij Wouter en hem via Skype geinstrueerd in wat hij moest filmen en hoe. Hierbij nemen wij jullie mee in zijn zoektocht naar een “nieuw normaal” en de lange adem bij het wachten op een vaccin.

We schrijven, regisseren, produceren en monteren de gehele documentaire zelf. Maar we kunnen dit niet alleen, klik hier om te doneren en maak deel uit van de documentaire Finish in zicht.

Meer nieuwtjes zijn te vinden op onze Facebook en Instagram pagina.

De documentaire

Waar gaat de documentaire over en waarom moet het nu gemaakt worden?

Wouter Duinisveld werd 14 jaar geleden ernstig ziek door een virus in zijn hart, wat begon als een gewoon griepje liep uit in maanden in het ziekenhuis. Hij had een nieuw hart nodig, werd hem verteld. Wouter was pas 29 jaar en had altijd gezond geleefd.

“Ik ben blij, angstig en verdrietig op het moment dat ik een telefoontje ontvang waarin gezegd wordt dat er een hart voor mij beschikbaar is.”
Na een jaar met een steunhart voelde hij voor het eerst weer een hartslag in zijn borst, dit keer van een ander.

Zijn leven zou drastisch veranderen, elke dag slikt Wouter medicijnen zodat zijn lichaam zijn hart niet afstoot maar tegelijkertijd maken die medicijnen het lichaam ook kapot.

Even wat feiten en cijfers tussendoor:

  • Direct na transplantatie houdt gemiddeld 10% van de donorharten ermee op
  • Na 10 jaar leeft nog 50% van de mensen met een donorhart
  • In 2018 waren er 38 harttransplantaties en een wachtlijst van 121 mensen die wachten op een donorhart.
  • In de wachtlijst zit een stijgende lijn, in de afgelopen 3 jaar is de lijst gestegen met 30 mensen meer die wachten.
  • Mensen met een donorhart leven gemiddeld tussen de 10-15 jaar na de transplantatie. (Wouter heeft zijn donorhart al 12 jaar)
  • Wouter behoort tot de 3 personen van de wereld die met een donorhart een marathon heeft volbracht.

Voordat Wouter ziek werd had hij al de droom om ooit een volledige triatlon te finishen. Nadat hij zo ziek werd had hij nooit gedacht dat dit zou lukken. Maar zijn optimisme en hulp van buiten af hebben hem geholpen om dit bereiken. Zodra hij weer kon sporten zocht hij een coach en na jaren trainen werd zijn droom in 2014 werkelijkheid. Hij volbracht een volledige Iron Man, dit was eerder nog maar door twee andere mannen met een donororgaan gelukt. Sindsdien heeft Wouter meerdere triatlons volbracht en geniet hij, samen met zijn vrouw en twee kinderen, van zijn laatste jaren. Sporten is grotendeels wat Wouter zo gezond heeft gehouden, daarom wilt hij met zijn verhaal anderen motiveren en inspireren.

Iets wat door het Coronavirus plotseling in gevaar wordt gebracht, een besmetting kan hem namelijk fataal zijn. Samen met zijn vrouw besloot hij dat ze het risico niet willen nemen. Hij is direct met het gehele gezin in thuisquarantaine gegaan en zal dat moeten blijven tot er een vaccin is.

Deze documentaire kan dus niet langer wachten, klink hier om ons project te steunen of neem contact met ons op.

Meer nieuwtjes zijn te vinden op onze Facebook en Instagram pagina.

Steun ons project

Verspreid het nieuws en help ons. Dit kan door onze site en Facebook te delen en ons financieel te steunen via deze link. Vanaf 25 mei is onze crowdfunding van start gegaan. Steun ons project en maak deel uit van de documentaire ‘Finish in zicht’.

Waarvoor hebben wij geld nodig?

Als jonge filmmakers beschikken wij niet over een budget voor de film. Maar wij willen niettemin onze documentaire zo perfect en professioneel mogelijk maken. Om Wouters verhaal aan zoveel mogelijk mensen te kunnen laten zien, vragen wij jullie hulp. Wij willen de film vertonen op internationale filmfestivals. Hiervoor hebben wij een ondertitelaar nodig. Elk bedrag is welkom, met een klein bedrag kunnen wij al apparatuur huren. Ook hebben wij andere technische middelen nodig zoals:

  • Kleurcorrectie
  • Muziek speciaal gemaakt voor de documentaire
  • Sound designer
  • Illustrator

Jouw donatie helpt ons om Wouters verhaal te verspreiden en de documentaire ‘Finish in zicht’ waar te maken. Wij kijken onwijs uit naar het maken van de documentaire en het eindproject! Jij ook? Hou ons dan in de gaten. Wilt u liever een samenwerking aan gaan, ga dan naar contact of doneer via de link.